منطقه آزاد انزلی – به زبان انگلیسی ( Anzali Free Zone ) و به زبان عربی ( منطقة أنزلي الحرة )
منطقه آزاد انزلی، از مناطق آزاد هفتگانه ایران در استان سرسبز گیلان است که در سال ۱۳۸۴ در راستای توسعه اقتصادی ایران تأسیس شد. منطقه آزاد تجاری-صنعتی انزلی تاثیر شگرفی بر اقتصاد گیلان داشته است و موجب افزایش سرمایه گذاری ها در حوزه ساخت و توسعه بازارها و مجتمع های تجاری مدرن و مجهز گردیده و متعاقب آن باعث رشد امکانات و تاسیسات تفریحی و گردشگری شده است.
از اواخر سال ۱۳۸۴ منطقه آزاد انزلی فعالیت خود را مطابق قانون ایجاد مناطق آزاد تجاری – صنعتی و اهداف تاسیس مناطق آزاد تجاری – صنعتی که اشاره و تاکید بر عمران و آبادانی و ارائه خدمات عمومی، جذب سرمایه های داخلی و خارجی ، گسترش روابط اقتصادی، ورود به بازارهای جهانی، تشویق تولید و توسعه صادرات، جذب فناوری های نوین و انتقال آن به اقتصاد داخلی برای همسویی تولید داخلی با توسعه علمی جهان، ایجاد اشتغال سالم و مولد، تنظیم بازار کار و کالا و تسریع در فرآیندهای تجاری و اقتصادی و فناوری با فراهم کردن بستر مناسب جهت انجام آزمایشی طرحها و سپس تعمیم آن به سراسر کشور، آغاز نمود.
بازارهای منطقه آزاد انزلی
ایجاد منطقه آزاد انزلی بدون شک موجب رونق اقتصادی بازارها و افزایش سرمایه گذاری در حوزه ساخت بازارها، مراکز و مجتمع های تجاری و مال های بزرگ با تجهیزات مدرن و امکانات رفاهی و تفریحی گسترده در محدوده این منطقه شده است. هر چند استان گیلان از دیرباز در زمره زیباترین و معروفترین و محبوبترین استان های کشور برای گردشگری بوده، اما به جرات می توان گفت درسالیان اخیر خرید کالا از بازارهای منطقه آزاد انزلی بر جذابیت ها و محبوبیت گردشگری استان گیلان افزوده است.
بازار کاسپین به دلیل تنوع کالا و فروشگاه ، امکانات رفاهی و پارکینگ وسیع، یکی از بازارهای محبوب منطقه آزاد انزلی می باشد. مرکز خرید ستاره شمال، مرکز خرید ونوس، بازار پردیس، مرکز خرید خاطره و هپی مارت هم ازدیگر مراکز خرید منطقه آزاد انزلی می باشند.
بندر کاسپین
بندر کاسپین ، بعنوان بزرگترین زیر ساخت بندری ایران با رویکرد گسترش روابط اقتصادی ، توسعه صادرات و راه اندازی کریدور شمال- جنوب، با ۲۵ پست اسکله شامل چهار پست ترمینال کانتینری، ۳ پست ترمینال نفتی، ۲ پست ترمینال کالاهای فله خشک، ۱۰ پست ترمینال چندمنظوره، ۲پست ترمینال کالاهای عمومی، یک پست ترمینال رو-رو و یک پست ترمینال اختصاصی و مسافری در حال احداث در پهنه آبی و ساحلی دریای خزر در منطقه آزاد انزلی است. که مشمول معافیت های مربوط به مناطق آزاد ایران است.
سواحل محدوده منطقه آزاد انزلی
منطقه آزاد انزلی دارای ۳۰ کیلومتر ساحل از دریای خزر است. ۲۲ کیلومتر از این سواحل در شهرستان رشت و ۸ کیلومتر در شهرستان انزلی و سواحل حوضه آبریز دلتای رودخانه سفیدرود در پارک ملی بوجاق واقع در شهرستان آستانه اشرفیه واقع می باشد.
پارک ملی بوجاق
منطقه ای محافظت شده با کاربری طبیعی و گردشگری به وسعت ۳۲۶۰ هکتار ، در شهر کیاشهر شهرستان آستانه اشرفیه است که نخستین پارک ملی خشکی ـ دریایی، به ثبت رسیده در ایران می باشد. مساحت ۳۲۶۰ هکتاری پارک بوچاق شامل ۱۶۰۰هکتار محوطه دریایی و ۱۶۰ هکتار محوطه تالابی می شود و بقیه وسعت این پارک محوطه خشکی می باشد که مشتمل بر زمین های ساحلی ، جلگه ای و علفزار است.
دانستنی هایی مهم در باب مناطق آزاد
اهداف تاسیس منطقه آزاد تجاری- صنعتی
پس از جنگ جهانی دوم، کشورهای استقلال یافته بدنبال یافتن راهکارهایی برای از بین بردن آثار عقب ماندگی بودند. از عوامل مهم برای پیشرفت دستیابی به استقلال اقتصادی – صنعتی است. استراتژی تشویق یا توسعه صادرات و جایگزینی واردات در این زمان از سوی برخی سازمان های اقتصادی پیشنهاد شد از نکات مهم این استراتژی این بود که در قلب سیاست جایگزینی واردات حمایت از صنایع نوزاد بود و در قلب سیاست توسعه صادرات هم بحث و ایده ایجاد مناطق آزاد تجاری مطرح بود که ادعا می شد با تاسیس چنین مناطقی میل و انگیزه کمپانی های خارجی برای سرمایه گذاری بیشتر می شود و در پی آن تکنولوژی های جدید و اشتغال افزایش می یابد و توان صادرات و ارزآوری بیشتر بوجود می آید.
تعریف منطقه آزاد تجاری- صنعتی
شاید از بین تعاریفی که برای منطقه آزاد تجاری – صنعتی ارائه شده کاملترین تعریف متعلق به بانک جهانی باشد. در این تعرف آمده، «منطقه آزاد تجاری، ناحیه مشخصی است که معمولا در محدوده داخل یک بندر یا در مجاورت آن قرار گرفته و در آن تجارت آزاد با سایر نقاط جهان مجاز می باشد. کالاها را میتوان بدون پرداخت حقوق و عوارض گمرکی از این مناطق صادر یا به این مناطق وارد کرد. کالاهایی که از منطقه آزاد تجاری به داخل کشور وارد میشوند یعنی خرید و فروش آنها در منطقه تجاری انجام نمی پذیرد، حقوق و عوارض گمرکی مقرر را میپردازند. مناطق پردازش صادرات علاوه بر تسهیلات فوق، ابنیه و خدمات مورد نیاز جهت تولید، تبدیل مواد خام و کالاهای واسطهای وارداتی به محصولات نهایی را به هدف صدور آنها و برخی اوقات جهت فروش در بازار داخلی، به شرط پرداخت حقوق و عوارض گمرکی معمول فراهم مینمایند. از این جهت منطقه آزاد پردازش صادرات ناحیه صنعتی ویژهای است که تولیدات آن جهتگیری صادراتی دارند. تسهیلات این مناطق جهت جلب سرمایهگذاران خارجی و تسهیل استقرار آن ها می باشد و معمولاً با مشوقهای دیگری نیز همراه است.»
اهمیت مناطق آزاد تجاری- صنعتی
- جذب سرمایه خارجی بخصوص در بخشهای مولد.
- ایجاد اشتغال
- ورود تکنولوژی و انتقال آن به اقتصاد داخل کشور.
- رشد تولید و ارزش آفرینی در اقتصاد به ویژه بخش صنعتی.
- ورود به بازارهای جهانی و آشنایی با تجارت خارجی که سبب گسترش صادرات می شود.
- افزایش بهره وری اقتصادی و تربیت و رشد نیروی انسانی ماهر.
- افزایش درآمدهای اقتصادی کشور از انجام فعالیت های خدماتی مانند حمل و نقل، بارگیری و تخلیه، بیمه ، بانکداری، صنعت گردشگری (توریسم)، کمک به ورود کالاهای واسطه ای و سرمایه ای به داخل کشور با شرایط و قیمت های مناسب.
آتامدتور – شرکت آکام آتا منطقه آزاد انزلی ( سهامی خاص)