عمل جراحی بینی چیست؟
عمل جراحی بینی به معنای رفع معایب بینی قبلی، کوچک تر ساختن بینی، انحراف یا شکستگی بینی است که با مشکلاتی مانند مشکلات تنفسی، بویایی و غیره، همراه است. اما با مراجعه به جراح بینی با تجربه می توان این مشکلات را کمتر نمود. سن مناسب برای عمل جراحی از پایان سن بلوغ تا ۶۰ – ۷۰ سالگی می باشد.
انواع مدل های بینی
همان طور که در بالا نیز گفته شد، در جراحی بینی باید نکاتی را رعایت نمود، از جمله آن نکات نوع بینی بود که در ذیل به طور کامل در مورد انواع بینی توضیح خواهیم داد.
۱- مدل بینی استخوانی
این افراد به خاطر داشتن مدل بینی استخوانی، می توانند هر سه نوع جراحی بینی، جراحی بینی طبیعی، جراحی بینی نیمه فانتزی و جراحی بینی غیر طبیعی را انجام دهند. این نوع بینی به خاطر داشتن مقاومت و پوستی نازک بهترین و ایده آل ترین نوع بینی برای جراحی بینی هستند. و معمولا عمل های موفقیت آمیزتری خواهند داشت.
۲- مدل بینی گوشتی
در مدل بینی گوشتی که دارای پوستی ضخیم و غضروفی ضعیف هستند، نسبت به بینی های استخوانی جراحی بینی آن ها از گاها از نتایح ضعیف تری برخوردار است. لذا به این دسته از افراد با مدل بینی گوشتی، توصیه می گردد که جراحی بینی طبیعی داشته باشند. تا به نتایج مطلوب تری برسند.
نکته مهم: قوز داشتن به معنی استخوانی بودن بینی نیست، در بعضی موارد بینی دارای قوز است اما در ناحیه پره های ضمخت است و جزو بینی های گوشتی به شمار می آید.
۱- جراحی بینی باز: در این نوع جراحی در قسمت روی تیغه بین دو سوراخ بینی را باز می کنند، و پوست بینی کاملا جدا می شود. در این نوع جراحی بینی به علت دید زیاد جراح عدم قرینگی کمتر اتفاق می افتد.
۲- جراحی بینی به روش بسته: در این روش پوست از بینی جدا نمی شود، به پوست آسیب وارد نمی آید. تغییرات از داخل سوراخ بینی وارد می شود. لذا به خاطر دید کم جراح این عمل کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.
انواع جراحی بینی در دنیا
عمل زیبایی بینی
در عمل زیبایی بینی باید به چند نکته اساسی توجه نمود تا عملی موفقیت آمیز پیش رو داشته باشیم. از این نکات می توانیم به چند مورد اشاره کنیم مانند: تفاوت زن و مرد، ترکیب با سایر اجزای صورت مثل چشم ها، گوش ها، لب ها، چانه و غیره. و یا حتی به نوع بینی قبلی اعم از استخوانی و غضروفی و گوشتی. اما سوالی که ذهن هر کسی که قصد انجام جراحی بینی را دارد، مشغول می کند این است که آیا فرم بینی دلخواهی که من می خواهم برای من ایجاد مشکلات تنفسی می کند، یا خیر؟ در پاسخ به این سوال می شود گفت که اگر جراح بینی به اصول و نکات ذکر شده در بالا توجه و عمل نماید، هیچ گونه مشکل تنفسی در فرد رخ نخواهد داد. به شرطی که مراقبت های بعد از عمل نیز به طور کامل و دقیق اجرا گردند. دقت در این مسئله، امری ضروری است زیرا تنها یک خطا و یا اشتباه بر روی تنفس و حس بویایی بیمار که بسیار مهم نیز هست، تاثیر منفی می گذارد.
انواع مدل جراحی بینی
جراحان بینی مدل هایی را برای زیبایی بینی در نظر گرفته اند که نظر و سلیقه بیمار، این مدل انتخاب و اجرا می گردد. از انواع این مدل ها می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
عمل بینی طبیعی
این مدل را بیشتر آقایان برای جراحی بینی خود انتخاب می کنند، اما بعضی خانم ها نیز طرفدار این نوع مدل می باشند. منظور از بینی طبیعی این است که جراح مشکلات ظاهری بینی را اعم از قوز بینی، افتادگی نوک بینی، انحراف ظاهری بینی و پهنای نوک بینی را رفع می کند. و در این صورت بینی علاوه بر این که بدون عیب و نقص می شود و زیبایی خاصی به خود می گیرد، دیگر حالت مصنوعی و عملی ندارد. در واقع در بسیاری از موارد مشخص نمی شود، که بینی عملی است. در این نوع عمل جراح بینی اگر خوب انجام شود جای بخیه، بیش از حد کوچک شدن سوراخ بینی و فرو رفتگی زیاد در ناحیه ی پشت، باقی نماند.
عمل بینی نیمه فانتزی
طرفدار این مدل از جراحی بینی، بیشتر خانم ها هستند، این مدل در عین حفظ حالت طبیعی خود در ناحیه ی نوک بینی مقداری بیشتر از بینی طبیعی، بالاتر می رود. و قوس پشت بینی نیز کمی بیشتر است. در قسمت پهنای بینی نیز کمی باریک تر و سوراخ بینی کمی کوچک تر است. با این حال نیز بینی حالت مصنوعی نیز ندارد. در بینی نیمه فانتزی عمل تنفس به خوبی بینی طبیعی نمی باشد.
عمل های غیر طبیعی
برخی از بیماران، تمایلی به طبیعی بودن جراحی بینی خود ندارند، و زیاد فرقی برای آن ها ندارد که بینی شان عملی و مصنوعی به نظر برسد. در عمل بینی غیر طبیعی نوک بینی زیاد بالا رفته، قوس پشت بینی زیاد، سوراخ های بینی بیش از حد کوچک و سایز بینی بسیار کوچک است. از معایب بینی غیر طبیعی می توان به : انگشت نما شدن، مشکلات تنفسی، مشکلات حس بویایی و عدم نا رضایتی در سنین بالا اشاره نمود. اما با این حال جراحان حاذقی هستند که این عوامل را کاهش دهند.
عمل جراحی بینی استخوانی معمولا برای بینی هایی انجام میشود که دارای قوس اضافه روی بینی هستند. اما این نوع عمل جراحی نیز دلایل، اقدامات، روش ها و عوارض مثبت و منفی مرتبط با خود را دارد. این مقاله به منظور آشنایی با عمل های جراحی بینی استخوانی و مسائل مربوط به آن تهیه شده است.
دلیل جراحی بینی استخوانی
غوز روی بینی های استخوانی معمولا به دو علت به وجود می اید. اول به دلایل ارثی ( که فرد از زمان تولد ان را روی بینی خود دارد و با رسیدن به سن نوجوانی و جوانی این غوز بزرگ تر شده ) دومین دلیل عوامل محیطی ( زمین خوردن های مکرر در سن کودکی و یا ضربه های محکم و شکستگی بینی) است.
از آنجایی که این عوامل در سن نوجوانی و جوانی بیشتر شده و چهره افراد را تحت تاثیر قرار میدهد. افراد برای رفع ان اقدام به عمل های جراحی بینی میکنند.
عمل جراحی بینی استخوانی و اقدامات قبل از عمل
- آزمایشات لازم را که دکتر جراحی برای شما تجویز کرده را کاملا انجام دهید. و آن را به جراح تحویل دهید.
- مانند تمام عمل های جراحی ۸ ساعت قبل از عمل هیچ چیزی میل نکنید.
- حتما در صورت مصرف دارویی به دکتر آن را اطلاع دهید.
- نیاز است که، از دو هفته قبل از عمل بینی استخوانی، دخانیات مصرف نکنید و حتما با دکتر خود مشورت کرده و طبق دستور ایشان دارو هایی که باعث رقیق شدن خون میشود مصرف نکنید.
- هنگام عمل جراحی بینی استخوانی، بانوان از آرایش کردن صورت و لاک زدن پرهیز کنید. آقایون نیز صورت خود را اصلاح کنید.
عمل جراحی بینی استخوانی و مراقبت های بعد از عمل
- از رفتن به مکان هایی که ممکن است به بینی ضربه بخورد، پرهیز کنید.
- دارو های تجویز شده توسط پزشک را، دقیق مصرف کنید.
- هنگام دراز کشیدن دو بالش زیر سر خود قرار دهید.
- به طور مرتب بینی را با سرم شستشو، بشویید.
- از غذاهایی که جویدن آن سفت است، استفاده نکنید.
- برای سرفه و عطسه کردن از دهان خود کمک بگیرید.
- از مصرف دخانیات بپرهیزید.
- سعی کنید از خوابیدن به پهلو جلوگیری کند.
عمل جراحی بینی استخوانی و میزان بازگشت آن
شاید به راحتی بتوان گفت که بسیار به ندرت ممکن است عمل جراحی بینی استخوانی، بدون نتیجه باشد و قوس بینی به طور کامل از بین نرود. که آن هم با یک عمل راحت ترمیم میشود. در برخی مواقع نیز به دلیل ضربه به بینی بعد از عمل، ممکن است موجب ایجاد قوس روی بینی شود.
روش های انجام عمل جراحی بینی استخوانی
عمل جراحی بینی های استخوانی به دو صورت انجام میشود. که عبارتند از:
عمل بینی به صورت باز
به این روش عمل جراحی رینوپلاستی یا راینوپلاستی میگویند. این روش به طور اساسی بر روی آناتومی بینی تغییر ایجاد میکند. انجام ان به این صورت است که تیغه و پره های بینی را برش میدهند و مستقیما بر روی غضروف و استخوان بینی تغییر ایجاد میکنند.
عمل بینی به صورت بسته
در استفاده از این روش بر روی خود بینی برش ایجاد میشود. اما به طبع در این نوع جراحی نیز غضروف برداشته میشود. این روش کبودی و ورم کمتری را ایجاد میکند. عمل در زمان سریع تری انجام میشود. و فرد زودتر بهبود میابد.
عوامل تاثیر گذار بر میزان موفقیت عمل بینی استخوانی
اقدامات درست قبل و بعد از عمل در بهبودی و کیفیت عمل بسیار موثر است.
از طرفی یکی از مهمترین عوامل تاثیر گذار در کیفیت عمل بینی، انتخاب حراج متخصص و با تجربه است. از طرفی در انتخاب حراج این موضوع را در اولویت قرار دهید که گاهی اوقات بهتر است جراح علاوه بر تخصص در زیبایی، متخصص در سلامت بینی و تنفس نیز باشد.
یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار در کیفیت بینی، مراقبت های بعد از عمل بینی است. مراقبت از بینی در یک تا دو ماه اول در مقابل ضربه خوردن آن ، بسیار در زیبایی بینی تاثیر گذار است. و در صورت ضربه خوردن بینی ممکن است ظاهر بینی مجدد دچار قوس شود.
عوارض بعد از انجام عمل جراحی بینی استخوانی
- در عمل بینی استخوانی، بینی را تراش داده و فرم غضروف ها را تغییر میدهند. بنابراین بعد از عمل جراحی بینی در دوره کوتاهی، فرد دچار درد در ناحیه بینی میباشد. و این امری کاملا طبیعی است.
- یکی دیگر از عوارض عمل بینی استخوانی، ورم های شدید در اطراف بینی و چشم است. آن هم به دلیل فشار و ضربه به بینی برای شکل دادن به آن است. و با گذشت چند هفته به طور کامل رفع میشود.
- کبودی هم یکی از عوارض زود گذر عمل جراحی بینی است. که در اطراف بینی و چشم مشاهده میشود. میزان این کبودی ها و روند بهبود آن به نوع جراحی، میزان ظرفیت بدنی بیمار، شیوه جراحی دکتر و… بستگی دارد.
- در عمل جراحی بینی استخوانی به ندرت ممکن است دچار بی حسی، ورم بینی، خونریزی، ایجاد زخم در داخل بینی، عفونت، آسیب به عصب های بینی و عوارضی از این دست رخ دهد.
مقاله بالا به هیچ عنوان جایگزین مشاوره با پزشک نیست. توصیه می شود جهت معاینه، و مشاوره حتما به پزشک متخصص خود مراجعه فرمایید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر به وبسایت دکترعلیرضا قدسی زاد – جراح و متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه فرمایید.